Τί φταίει περισσότερο για την οικονομική και κοινωνική κατάντια της Ελλάδας;

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Εναλλακτικη μετακινηση = ουσιαστικη μετακινηση

 Μέρες που διανύουμε, μέρες ΔΝΤ και οικονομικής κρίσης υπάρχει μια μικρή εύκολη και ουσιαστική απάντηση - ιδέα στον τρόπο μετακίνησής μας αν όχι όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις τουλάχιστον σε μερικές η στις περισσότερες και δεν απαιτεί πολλά χρήματα και βενζίνη! : το ποδήλατο

 
Λίγα πράγματα είναι πιο αποδοτικά από ένα ποδήλατο:
• Όταν ποδηλατείτε, το 80% της ενέργειας που καταναλώνετε μετατρέπεται σε κίνηση. Συγκριτικά, μόνο το 30% της ενέργειας που βρίσκεται στο ντεπόζιτο ενός αυτοκινήτου φτάνει τους τροχούς.
• Έ......να ποδήλατο βελτιώνει την αποδοτικότητα του ανθρώπινου σώματος κατά 657% (!). Για να περπατήσει κανείς με 6,4Km/h χρειάζεται 55,3 θερμίδες, άρα με την ενέργεια που σας παρέχει ένα πιάτο ρύζι και φασολάκια, μπορείτε να περπατήσετε 7,5Km ‐ με την ίδια ενέργεια όμως μπορείτε να ποδηλατήσετε 49,3Km!
• Η ποδηλασία αποτελεί μια εξαιρετική μορφή καρδιοαγγειακής άσκησης: Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στη Βρετανία, μια καθημερινή 20 λεπτη διαδρομή προς τη δουλειά και πίσω μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 50%, ενώ παράλληλα σας κάνει καλύτερους στη δουλειά σας.
Όταν μετακινείται κανείς με το ποδήλατο αυξάνεται το επίπεδο εγρήγορσης, ενώ μειώνονται τα επίπεδα άγχους.
• Μπορείτε να παρκάρετε 20 ποδήλατα στο χώρο που καταλαμβάνει ένα αυτοκίνητο.
• Αν ποδηλατείτε συχνά, η φυσική σας κατάσταση θα είναι το ίδιο καλή με τον μέσο άνθρωπο που είναι 10 χρόνια νεώτερος σας!
• Με ένα ποδήλατο, μπορείτε να ποδηλατήσετε 1.037Km (χίλια τριάντα επτά χιλιόμετρα) καταναλώνοντας την ίδια ενέργεια που περιέχεται σε ένα λίτρο βενζίνης.
• Κατά τη μετακίνηση στην πόλη, οι ποδηλάτες εισπνέουν πολύ λιγότερους ρύπους από τους
οδηγούς αυτοκινήτων.
• Κατά μέσο όρο, οι ποδηλάτες ζουν δύο χρόνια
περισσότερο από τους μη‐ποδηλάτες!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου. Βλέπω ότι πέρα από τις κοινές ανησυχίες που έχουμε για τα κοινωνικά δρώμενα είμαστε και ποδηλάτες. χαίρομαι πάρα πολύ για τις απόψεις σου. Εχουμε πολλά κοινά τελικά.Διονυσία Τριπολίτου

G.Patronis είπε...

Ευχαριστω Διονυσια οτι μπορω κανω αγωνας για ολα για καλυτερη ζωη και καλυτερο μελλον